Kezdőlap Facebook Honlap Twitter RSS Email

HTML

Utolsó kommentek

Szabad fröccskészítést Magyarországon!

2010.06.24. 10:47 - vargabalint_VBA

Magyarországon jogilag engedélyezett a fröccs palackos forgalmazása, valójában azonban ún. tiltó adó van érvényben, mely literenként közel 500 forintos árhátrányt okoz a polcon és ezzel ellehetetleníti a palackozott fröccs értékesítését.

Ruck Levente reagált a zipp.hu-n a fröccsös felmérésünk eredményére. Írásának egyik legjobb felvetése, hogy hiányolja a fröccshirdetéseket a foci vb reklámszüneteiben, illetve a fröccsöt népszerűsítő PR-elemeket (pl.: focihoz értő bortermelő szerepeltetése az MTV stúdióbeszélgetésein).

Miért nincs palackozott fröccs és fröccsreklám Magyarországon?

Néhány kivételtől eltekintve reklámban megjeleníthető, címkével ellátott palackozott fröccs nincs a piacon. Ennek két oka van. Egyesek szerint a magyar nem annyira buta nép, hogy előre be kelljen neki keverni a bort és a szódát képes rá magától is. :-) A legkomolyabb probléma azonban az, hogy míg a bor jövedéki adómentes, a fröccs (ha nem vendéglátóhelyen keverik be és nem fogy el egy napon belül ...) már köztes alkoholterméknek minősül, ezért kiskereskedelmi forgalomban 221 Ft/liter jövedéki adóterhet kell elszenvednie. Ez első pillantásra nem tűnik soknak de 40 százalékos kiskereskedelmi árréssel és az ÁFA-val számolva ez már 460 Ft polci árhátrány jelent literenként (221/0,6*1,25=460), ahhoz képest ha külön vásároljuk bort és az ásványvizet/szódát, ugyanis a bor jövedéki adótartalma nulla forint.

A palackozott fröccs alapvetően jó termék. Szerintem lenne a piacon létjogosultsága. Fesztiválokon nagyon jól menne, a vendéglátósnak kisebb macera (nem kell többféle dolgot hűteni, aztán a személyzetnek méricskélni és bekeverni), a vendég pedig gyorsan megkapja, ha pedig nem issza meg egy húzásra, visszazárhatja. És otthonra se rossz. A tavalyi Balaton Sound előtti próbatöltésből maradt 4-5 félliteres palack, amit hazavittem és beraktam a hűtőbe. Nevezzetek lustának, de nekem jól esett, hogy kinyitom a hűtőt és kiveszek egy kész fröccsöt.

 

Indítsunk mozgalmat a fröccs jövedéki adótartalmának eltörléséért!

SZABAD FRÖCCSKÉSZÍTÉST MAGYARORSZÁGON!

FACEBOOK CSOPORT - CSATLAKOZZ!

A borhoz hasonlóan a fröccs jövedéki adótartalma is legyen 0 forint!

A fröccs nemzeti italunk, népszerűsítésének legnagyobb gátja, hogy a magas jövedéki adótartalom miatt palackozva nem kapható.

Vendéglátóhelyen bekeverve jövedéki adómentes, legyen az palackosan vásárolva is!

Becsléseink szerint jelenleg kb. 50.000 liter palackozott fröccs kerül kiskereskedelmi forgalomba, ebből a jövedéki adó bevétel alig haladja meg az évi 10 millió forintot, ha lényegesen mérsékelnék vagy eltörölnék ezt az adónemet, a forgalomnövekedésből származó ÁFA-bevételből és forgalombahozatali járulékból ez a kiesés többszörösen visszajönne.

28 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://vargabor.blog.hu/api/trackback/id/tr372105956

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fröccs-tudomány 2010.07.19. 10:43:24

  Nyárról és Balatonról már írtunk, és nem mehetünk el szó nélkül a magyar nyár elengedhetetlen kelléke: a fröccs mellett sem.  Jómagam azon sznobok közé tartozom, akik sajnálják elrontani egy jó bor ízét bármivel (rossz bort pedig inkáb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aDoayen@HWSW 2010.06.24. 14:10:04

szemetek...
van esély arra, hogy ez változzon, mondjuk azért, mert csak egy rossz szabályozás, előre nem átgondolt szövegezés eredménye, vagy direkt van így?
máshogy feltéve a kérdést, kinek érdeke a palackozott fröccs tiltása?

Benikuty 2010.06.24. 14:35:34

@aDoayen@HWSW: máshogy feltéve a kérdést, kinek az érdeke a palackozott fröccs gyártása, és forgalmazása?:)

righthook 2010.06.24. 14:43:19

Bár szimpatikus a háttérkép (lakhelyemet ábrázolja, igaz, hátulról...), de nem értek egyet a szerzővel. További kommersz vargaborok terjedéséhez vezetne, ha a fröccsöt készen lehetne venni. Ez éppolyan felesleges, mint a kész Radler. A fröccsben pont az a jó, hogy a hideg szódából és az igazi(!) borból frissen keverik.

budai zöld 2010.06.24. 14:43:47

Hát megdöbbentő.
Arra, hogy a vendéglátóiparban miért ritka a jó fröccs, eddig is volt pár tippem - de hogy palackozva miért nincs, fogalmam sem volt.

Gyakran mondom, hogy a magyar borkultúra és -minőség nem akkor lesz rendben, ha lenyomjuk a Château Margaux-t, hanem ha mindenhol lehet majd kapni jó borból jó fröccsöt.

Ausztriában ittam többször palackozott fröccsöt, és teljesen korrekt volt. Persze nem olyan, mint a friss (mert ott az is hibátlan), de hát sör is, tej is, jegestea is iható marad palackban, dobozban is, nem csak frissen.

budai zöld 2010.06.24. 14:50:51

@righthook: Hát izé.
Ahol sokan szeretik és isszák a radlert, ott palackozva is lehet kapni. (Több ízben.) - Nálunk még kocsmában sem biztos, hogy kapsz (ihatót).

Ahol sokan szeretik és isszák a fröccsöt, ott palackozva is lehet kapni. - Nálunk még kocsmában sem biztos, hogy kapsz (ihatót).

Nem hiszem, hogy rosszat tenne a minőségi borfogyasztásnak, ha több fröccs fogyna (igazi borból).

vargabalint_VBA 2010.06.24. 14:55:32

@righthook: Nagyon nagy az érdeklődés a palackozott fröccs iránt, sokan vennék. Nem is beszélve olyan speciális helyzetekről mint pl. egy könnyűzenei fesztivál, ahol baromi jó lenne, ha könnyen és gyorsan lehetne venni egy félliteres palackozott fröccsöt.

Természetesen én is szeretek játszani fröccsel, sportolás után kevesebb borral készítem, egy beszélgetés mellé pedig "töményebben".

De biztos lenne otthon 4-5 palack félliteres fröccsöm a hűtőben. Egyszerűen azért mert praktikus.

righthook 2010.06.24. 14:57:29

@budai zöld: Én azzal nem értek egyet, hogy mindent kényelmesebbé akarnak tenni. Végy jó bort, kevert össze friss, hideg szódával, és kész a fröccs. Nálunk a kocsmában így csinálják és én is így csinálom itthon. Mi a francnak kell ezt is készen kapnunk? Szerintem kiábrándító dolog a kész fröccs, főleg valami jó kis műanyag palackban, vagy esetleg tetrapak-dobozból...

vargabalint_VBA 2010.06.24. 15:05:34

@righthook: Vannak helyzetek, amikor egyszerűen jobb az előre palackozott fröccs.

2 éve a Balaton Soundon leégett a pofánkról a bőr, mert az ottani infrastruktúrával képtelenség volt hideg fröccsöt kínálni a vendégeknek. (Csak 1,5 literes NaturAquat használhattunk, kicsi volt a faház nem fért be több hűtő ...).

Tavaly helyben palackoztuk a fröccsöt (így jöv. adó mentes), és palackozás után egy hűtőkocsiban tartottuk hidegen.

(Az már más kérdés, hogy persze 2 éve iszonyú meleg volt, tavaly meg novemberi időjárás.)

Egy fesztiválon kicsi a pult, nagy a kereslet, csúcsidőben egyszerűen képtelenség megfelelően hideg fröccsel szolgálni.

A palackozott fröccs kiváló erre: gyorsan értékesíthető, visszazárható ...

Arról nem is beszélve, hogy olyan helyeken is lehetne árusítani, ahol nincs borkimérés (pl.: bufék).

B. Capelluti · http://rallyedream.blog.hu 2010.06.24. 15:10:09

Bocs, de a fröccskészítés szabad. A komzervfröccs készítés is szabad. Annak forgalmazása van agyonvágva adóval.

vargabalint_VBA 2010.06.24. 15:13:40

@B. Capelluti:

"Magyarországon jogilag engedélyezett a fröccs palackos forgalmazása, valójában azonban ún. tiltó adó van érvényben, mely literenként közel 500 forintos árhátrányt okoz a polcon és ezzel ellehetetleníti a palackozott fröccs értékesítését. "

Ezt is írtuk.

De ha olyan magas adót vetnek ki egy termékre, ami versenyképtelenné teszi és lehetetlen értelmes áron forgalmazni, akkor gyakorlatilag az a termék be van tiltva. Jogilag persze lehet készíteni, forgalmazni ...

Csak nem éri meg.

righthook 2010.06.24. 15:13:55

@vargabalint_VBA: Én megértem bizonyos vendéglátósok logisztikai problémáját, és tőlem leht is palackozott fröccs, csak szerintem nem fontos. Végül is a vendéglátós is bekeverheti előre. Az is szar lesz, az se sokkal kiábrándítóbb, ha előre lepalackozzák.

(Üvegben esetleg el tudnám képzelni az előre palackozott fröccsöt, de Magyarország nem Németország,ahol ismét terjed az üveghasználat, mert a fémdobozt és a nem visszaváltható műanyagpalackokat - nagyon helyesen - horribilis környezetvédelmi adóval sújtják...)

vargabalint_VBA 2010.06.24. 15:18:51

@righthook:

Alapvetően egyetértünk, a kiskereskedelemben félliteres betétdíjas üvegpalackban kellene forgalmazni a fröccsöt, a fesztiválokon pedig (az ottani előírások miatt) félliteres műanyagpalackban.

A magyar borászatok által működtetett palack-betétdíj rendszer egyébként egyedülálló Európában, más országokra nem jellemző. Kellene is róla írni egy posztot.

Egyszer elő is adtunk ebben a témában egy brüsszeli konferencián: www.slideshare.net/vba.vargabor/bottle-reuse-in-hungarys-wine-sector-presentation

dögkeselyű 2010.06.24. 15:24:36

( "ahhoz képest ha külön vásároljuk bort és az ásványvizet/szódát" )
Kérnék egy gyors javítást!
Csak szóda jöhet szóba!
Ásványvizet külön vagy sehogy, soha nem keverjük a borral!
Ez olyan lenne, mint a vörösboros kóla.

vargabalint_VBA 2010.06.24. 15:24:57

@Benikuty:

A magyar pincészetek érdeke.

borisz 2010.06.24. 15:27:56

számomra ez egy tragédia. de komolyan mondom. rettenetesen nagy fröccs rajongó vagyok, még a szamorodnit is szódával iszom. de ha mászkálás, vagy bármilyen mobilitással együtt járó tevékenység során szeszelünk meg vagyok lőve. barátaim bármely üzletbe, benzinkútra beugorhatnak sörért, én meg ülök ott szomjasan (nincs bajom a sörrel, csak nem bírja a szervezetem) mert macera. dugóhúzó nem mindig van nálam, venni kell egy palack vizet, aminek a felét el kell locsolni, összeöntögetni, aztán meg egy nagy flakonnal mászkálni, ez mind kényelmetlen.

ráadásul még a magukban nem annyira kitűnő ízű borok is általában jól működnek fröccsként, szóval még akár a nem olyan jól sikerült darabokat is piacra lehetne így dobni.

szóval legyenek előregyártott jóféle rosé, és fehér fröccsök, én garantáltan vásárolni fogom, ha ez e horror megszűnik! tuti.

labi 2010.06.24. 15:30:42

Kétkomponensű csomagolásban kell kiadni és használat előtt közvetlenül vegyíteni. :)

Kivlov 2010.06.24. 15:35:07

Pfffffff.
Jó savanyú rizling meg egy kis jéghideg szóda… :P

vargabalint_VBA 2010.06.24. 15:36:50

@labi: Azt hiszem vhogy úgy szól a jövedéki szabályozás, hogy a legkisebb forgalmazási egységre vetik ki az adót, úgyhogy elvileg az egybecsomagoltra ugyanaz vonatkozik mint az összekevertre.

Nincs itt egy vámos? :-)

dögkeselyű 2010.06.24. 16:04:08

@vargabalint_VBA: Hát mit mondjak?
Az én szódásom ezek szerint nem takarékoskodik a buborékkal. De persze elég meggyőzően hangzik a cikk. Lehet, hogy egyszer majd kipróbálom, de amíg van szódám a hűtőben...?.. jó hideg, és erős is.
Különben az Irsaitok egészen jól sikerült, kedvelem!

B. Capelluti · http://rallyedream.blog.hu 2010.06.24. 16:06:07

@vargabalint_VBA: elsőre is megértettem. Nem csak jogilag lehet készíteni, hanem gyakorlatilag is (hamarost meg is teszem ;o)). Csak azért írtam, mert a címet hatásvadásznak tartom.

Csak azt nem értem, hogy ha förccsöt nem éri meg palackozottan árulni, akkor a Zwacknak hogyan érheti meg a Fütyülős Bodzás Limonádé www.zwackwebshop.hu/display/index.phtml?op=webshop&op2=termekoldal&category_id=003010

vargabalint_VBA 2010.06.24. 16:32:00

@B. Capelluti: A szeszes italok jövedéki szabályozásában nem vagyok otthon, de ha jól gondolom ott pont fordított a helyzet: az alapterméket (Fütyülős) szerintem magasabb jövedéki adó sújtja, mint a limonádéval "kevert" verziót. A bor-fröccs viszonylatban az a durva, hogy az alkohol szempontból "hígabb" termék jövedéki adója magasabb.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.06.24. 16:35:07

Számomra is furcsa ez, pláne hogy kint - még ha nem is elsősorban szőlőborra kihegyezve - gyakori a palackozott "schorle". Viszont én látom vajon rosszul, de mintha szódás se lenne már annyi, hogy a fent említett "kétkomponens" is megvalósítható lenne.

lacibor 2010.06.27. 06:38:29

-Nem olyan nagy tragédia ez. Aki fröccsöt akar forgalmazni, meg aki meg akarja inni, az majd kijárja, kiharcolja, kibrusztolja. Én meg megcsapatom a vadkerti Ezerjó tetejét-mondjon bárki, bármit-szentimrei SZÓDÁval, nézegetem egy csöppet a párás poharat, aztán húzóra...(hehe)

Mcfield194848 2010.07.06. 22:39:58

1988 óta szorgalmaztam az Alföldi asztali borok dobozolását. Később több éven át itt eladhatatlan készletek születtek. A becsületesek lefőzették pálinkának.
Aki érti ezt a szakmát tudja, hogy rossz években nem lehet eladni a a gyenge bort, de tárolni sem tudják, mert nincs kapacitás.
Régen a pezsagőgyártás felszívta a gyenge, alig asztali borokat.
Még 1991-ben próbálkoztam a Kiskőrös-Soltvadkert környéki könnyű homoki fehér (rizling) és kék ( kfrankos, merlot) borok nem peszgőalap és szőlőlé eladását szorgalmazni, hiába. Senki nem hitt a dobozolt
Alukompozit FRÖCCS sikerében! Azt mondtát ez olyan mint a dobozos tej. Aztán a Plusz, Penny, Lidl lán behozta az olasz tablettás bort UHT dobozban!
Szerintem óriási üzletet elszartam! Csak nem volt pénzem egy töltősor bérlésére! És egy álló nemesacél kültéri tárolóra, némi gépészetre.
A bor kezelése alig különbözik a palackozáskor szokásos eljárástól (de ezt valószínűen jobban tudják nálam) A másik ötletem ingyen: itt a Dunántúlon, ahol most lakom Egri, Szekszárdi, Lesencetomaji borokat terítenek 1,5-5-10-literes kiszerelésben és fogy mint a cukor.
Jó a magánfogyasztónak és vendéglátósnak is.
Ingyen:
A dobozolt föccsöt nem a vendéglátósóknak kell eladni!
Sőt nekik semmit!
CBA, Penny, Lidl, Metro! -val kell tárgyalni tételarányos szállításról és fontos! legalább 40%
prontfizetés és maradékszámlázás.

Mezősi Ferenc

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.07.10. 14:12:42

Jobb szeretem magam keverni a fröccsöt, de azért hajrá!
:))

Ezt Nóra mondja: 2010.07.19. 10:41:19

...Arról nem is beszélve, hogy a külföldi piacokon is mekkorát lehetne tarolni a fröccsel...

És nem értek egyet azzal, hogy a vendéglátósoknak nem kell eladni a dobozolt fröccsöt - én pl a nem annyira színvonalas vendéglátóhelyeken jobban megbíznék egy dobozos varga-fröccsben, mint egy bizonytalan eredetű lőrével helyben készített fröccsben...

Bormutato · http://www.bormutato.hu 2010.08.22. 02:05:33

Sziasztok!

Bár közgazdász vagyok, nem jogász, de gondoltam, hogy megpróbálom amatőr műkedvelőként kibogozni, hogy a "Jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól" szóló 2003. évi CXXVII. törvény mit is mond, azaz honnan jön ez az adó hátránya a dobozos/üveges fröccsnek, és mi is ez a furcsa "köztes alkoholtermék" elnevezés.

Elnézést az alábbi törvényi idézetért, de csak így lesz érthető, hogy mire is szeretnék kilyukadni. Szóval meg is találtam a fenti tv. 92 § (2)-ben, hogy "habzó köztes alkoholtermék alatt a nem dróttal vagy szalaggal rögzített, nem gomba formájú dugóval lezárt, 20 C-on oldott állapotban jelen lévő, szén-dioxid által előidézett 3 bar vagy annál nagyobb túlnyomású olyan italt kell érteni, amely - a sör, a bor és a pezsgő kivételével - a 2204, 2205 és 2206 vámtarifaszám alá tartozik, amennyiben tényleges alkoholtartalma 1,2 térfogatszázaléknál több, de legfeljebb 22 térfogatszázalék". Ha elfogadjuk, hogy a fröccs valóban ide tartozik, akkor rögtön a következő paragrafus alapján tényleg 221 forint jövedéki adót kellene minden egyes liter után fizetni. Tekintettel arra, hogy a szakértő közönség egy az egyben osztja, hogy ide tartozik a fröccs, és ez okozza az adó problémát, így kicsit bátortalanul folytatom az okfejtést, de azért folytatom, ugyanis szerintem nem ilyen egyértelmű ez a pont.

A vámtarifaszámokat bogarászva valóban arra juthat az ember, hogy a fröccsöt, leginkább a 2206-os vtsz írja le, tehát ez alapján, önmagában vizsgálva ezt az egy törvényi paragrafust, akár egyértelmű is lehetne a kérdés, csakhogy a törvény 79 §-a a bor fogalmát definiálja, azaz tisztázza, hogy éppen a minket szerintem érintő 2206 vtsz alá sorolt fröccs, ezen törvény alkalmazásában "egyéb bor"-nak minősül. Konkrétan azt mondja a törvény 79 § (1/C) pontja, hogy e törvény alkalmazásában "egyéb bor" alatt kell érteni a "2206 vámtarifaszám alá tartozó terméket - a sör kivételével -, amennyiben a tényleges alkoholtartalma 1,2 térfogatszázaléknál több, de legfeljebb 10 térfogatszázalék". Így viszont már nem 221, hanem csak 94 Ft ez a bizonyos adó, ami persze továbbra is logikátlan, mert a boré ugye nulla lenne, de már nem állítanám, hogy önmagában ez a piaci bevezetést ellehetetlenítené.

Így el is értem a kérdésem végére, hogy most akkor miért is "köztes alkoholtermék a fröccs"?

(Ettől függetlenül persze továbbra is furcsa, hogy ha "vizezem" a bort, mert ilyen szempontból nincs különbség, hogy szódát vagy vizet teszek bele, akkor miért kell rá jövedéki adót fizetni, ha egyszer víz nélkül nem kell. Nem beszélve arról az érdekes logikai bukfencről, hogy a bort vizező vendéglátós azzal követ el jövedéki adó csalást, hogy a felvizezett anyag után már kellene adót fizetnie... :-))

Üdv
Zsolt
süti beállítások módosítása