Szabad fröccskészítést Magyarországon!
2010.06.24. 10:47 - vargabalint_VBA
Magyarországon jogilag engedélyezett a fröccs palackos forgalmazása, valójában azonban ún. tiltó adó van érvényben, mely literenként közel 500 forintos árhátrányt okoz a polcon és ezzel ellehetetleníti a palackozott fröccs értékesítését. Ruck Levente reagált a zipp.hu-n a fröccsös felmérésünk eredményére. Írásának egyik legjobb felvetése, hogy hiányolja a fröccshirdetéseket a foci vb reklámszüneteiben, illetve a fröccsöt népszerűsítő PR-elemeket (pl.: focihoz értő bortermelő szerepeltetése az MTV stúdióbeszélgetésein).
Miért nincs palackozott fröccs és fröccsreklám Magyarországon?
Néhány kivételtől eltekintve reklámban megjeleníthető, címkével ellátott palackozott fröccs nincs a piacon. Ennek két oka van. Egyesek szerint a magyar nem annyira buta nép, hogy előre be kelljen neki keverni a bort és a szódát képes rá magától is. :-) A legkomolyabb probléma azonban az, hogy míg a bor jövedéki adómentes, a fröccs (ha nem vendéglátóhelyen keverik be és nem fogy el egy napon belül ...) már köztes alkoholterméknek minősül, ezért kiskereskedelmi forgalomban 221 Ft/liter jövedéki adóterhet kell elszenvednie. Ez első pillantásra nem tűnik soknak de 40 százalékos kiskereskedelmi árréssel és az ÁFA-val számolva ez már 460 Ft polci árhátrány jelent literenként (221/0,6*1,25=460), ahhoz képest ha külön vásároljuk bort és az ásványvizet/szódát, ugyanis a bor jövedéki adótartalma nulla forint.A palackozott fröccs alapvetően jó termék. Szerintem lenne a piacon létjogosultsága. Fesztiválokon nagyon jól menne, a vendéglátósnak kisebb macera (nem kell többféle dolgot hűteni, aztán a személyzetnek méricskélni és bekeverni), a vendég pedig gyorsan megkapja, ha pedig nem issza meg egy húzásra, visszazárhatja. És otthonra se rossz. A tavalyi Balaton Sound előtti próbatöltésből maradt 4-5 félliteres palack, amit hazavittem és beraktam a hűtőbe. Nevezzetek lustának, de nekem jól esett, hogy kinyitom a hűtőt és kiveszek egy kész fröccsöt.
Indítsunk mozgalmat a fröccs jövedéki adótartalmának eltörléséért!
SZABAD FRÖCCSKÉSZÍTÉST MAGYARORSZÁGON!
FACEBOOK CSOPORT - CSATLAKOZZ!
A borhoz hasonlóan a fröccs jövedéki adótartalma is legyen 0 forint!
A fröccs nemzeti italunk, népszerűsítésének legnagyobb gátja, hogy a magas jövedéki adótartalom miatt palackozva nem kapható.
Vendéglátóhelyen bekeverve jövedéki adómentes, legyen az palackosan vásárolva is!
Becsléseink szerint jelenleg kb. 50.000 liter palackozott fröccs kerül kiskereskedelmi forgalomba, ebből a jövedéki adó bevétel alig haladja meg az évi 10 millió forintot, ha lényegesen mérsékelnék vagy eltörölnék ezt az adónemet, a forgalomnövekedésből származó ÁFA-bevételből és forgalombahozatali járulékból ez a kiesés többszörösen visszajönne.
28 komment · 1 trackback
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Fröccs-tudomány 2010.07.19. 10:43:24
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
aDoayen@HWSW 2010.06.24. 14:10:04
van esély arra, hogy ez változzon, mondjuk azért, mert csak egy rossz szabályozás, előre nem átgondolt szövegezés eredménye, vagy direkt van így?
máshogy feltéve a kérdést, kinek érdeke a palackozott fröccs tiltása?
Benikuty 2010.06.24. 14:35:34
righthook 2010.06.24. 14:43:19
budai zöld 2010.06.24. 14:43:47
Arra, hogy a vendéglátóiparban miért ritka a jó fröccs, eddig is volt pár tippem - de hogy palackozva miért nincs, fogalmam sem volt.
Gyakran mondom, hogy a magyar borkultúra és -minőség nem akkor lesz rendben, ha lenyomjuk a Château Margaux-t, hanem ha mindenhol lehet majd kapni jó borból jó fröccsöt.
Ausztriában ittam többször palackozott fröccsöt, és teljesen korrekt volt. Persze nem olyan, mint a friss (mert ott az is hibátlan), de hát sör is, tej is, jegestea is iható marad palackban, dobozban is, nem csak frissen.
budai zöld 2010.06.24. 14:50:51
Ahol sokan szeretik és isszák a radlert, ott palackozva is lehet kapni. (Több ízben.) - Nálunk még kocsmában sem biztos, hogy kapsz (ihatót).
Ahol sokan szeretik és isszák a fröccsöt, ott palackozva is lehet kapni. - Nálunk még kocsmában sem biztos, hogy kapsz (ihatót).
Nem hiszem, hogy rosszat tenne a minőségi borfogyasztásnak, ha több fröccs fogyna (igazi borból).
vargabalint_VBA 2010.06.24. 14:55:32
Természetesen én is szeretek játszani fröccsel, sportolás után kevesebb borral készítem, egy beszélgetés mellé pedig "töményebben".
De biztos lenne otthon 4-5 palack félliteres fröccsöm a hűtőben. Egyszerűen azért mert praktikus.
righthook 2010.06.24. 14:57:29
vargabalint_VBA 2010.06.24. 15:05:34
2 éve a Balaton Soundon leégett a pofánkról a bőr, mert az ottani infrastruktúrával képtelenség volt hideg fröccsöt kínálni a vendégeknek. (Csak 1,5 literes NaturAquat használhattunk, kicsi volt a faház nem fért be több hűtő ...).
Tavaly helyben palackoztuk a fröccsöt (így jöv. adó mentes), és palackozás után egy hűtőkocsiban tartottuk hidegen.
(Az már más kérdés, hogy persze 2 éve iszonyú meleg volt, tavaly meg novemberi időjárás.)
Egy fesztiválon kicsi a pult, nagy a kereslet, csúcsidőben egyszerűen képtelenség megfelelően hideg fröccsel szolgálni.
A palackozott fröccs kiváló erre: gyorsan értékesíthető, visszazárható ...
Arról nem is beszélve, hogy olyan helyeken is lehetne árusítani, ahol nincs borkimérés (pl.: bufék).
B. Capelluti · http://rallyedream.blog.hu 2010.06.24. 15:10:09
vargabalint_VBA 2010.06.24. 15:13:40
"Magyarországon jogilag engedélyezett a fröccs palackos forgalmazása, valójában azonban ún. tiltó adó van érvényben, mely literenként közel 500 forintos árhátrányt okoz a polcon és ezzel ellehetetleníti a palackozott fröccs értékesítését. "
Ezt is írtuk.
De ha olyan magas adót vetnek ki egy termékre, ami versenyképtelenné teszi és lehetetlen értelmes áron forgalmazni, akkor gyakorlatilag az a termék be van tiltva. Jogilag persze lehet készíteni, forgalmazni ...
Csak nem éri meg.
righthook 2010.06.24. 15:13:55
(Üvegben esetleg el tudnám képzelni az előre palackozott fröccsöt, de Magyarország nem Németország,ahol ismét terjed az üveghasználat, mert a fémdobozt és a nem visszaváltható műanyagpalackokat - nagyon helyesen - horribilis környezetvédelmi adóval sújtják...)
vargabalint_VBA 2010.06.24. 15:18:51
Alapvetően egyetértünk, a kiskereskedelemben félliteres betétdíjas üvegpalackban kellene forgalmazni a fröccsöt, a fesztiválokon pedig (az ottani előírások miatt) félliteres műanyagpalackban.
A magyar borászatok által működtetett palack-betétdíj rendszer egyébként egyedülálló Európában, más országokra nem jellemző. Kellene is róla írni egy posztot.
Egyszer elő is adtunk ebben a témában egy brüsszeli konferencián: www.slideshare.net/vba.vargabor/bottle-reuse-in-hungarys-wine-sector-presentation
dögkeselyű 2010.06.24. 15:24:36
Kérnék egy gyors javítást!
Csak szóda jöhet szóba!
Ásványvizet külön vagy sehogy, soha nem keverjük a borral!
Ez olyan lenne, mint a vörösboros kóla.
vargabalint_VBA 2010.06.24. 15:26:14
Érdekesség:
Miből van a jó fröccs? (index.hu)
index.hu/tudomany/2009/08/22/mibol_van_a_jo_froccs/
borisz 2010.06.24. 15:27:56
ráadásul még a magukban nem annyira kitűnő ízű borok is általában jól működnek fröccsként, szóval még akár a nem olyan jól sikerült darabokat is piacra lehetne így dobni.
szóval legyenek előregyártott jóféle rosé, és fehér fröccsök, én garantáltan vásárolni fogom, ha ez e horror megszűnik! tuti.
labi 2010.06.24. 15:30:42
Kivlov 2010.06.24. 15:35:07
Jó savanyú rizling meg egy kis jéghideg szóda… :P
vargabalint_VBA 2010.06.24. 15:36:50
Nincs itt egy vámos? :-)
dögkeselyű 2010.06.24. 16:04:08
Az én szódásom ezek szerint nem takarékoskodik a buborékkal. De persze elég meggyőzően hangzik a cikk. Lehet, hogy egyszer majd kipróbálom, de amíg van szódám a hűtőben...?.. jó hideg, és erős is.
Különben az Irsaitok egészen jól sikerült, kedvelem!
B. Capelluti · http://rallyedream.blog.hu 2010.06.24. 16:06:07
Csak azt nem értem, hogy ha förccsöt nem éri meg palackozottan árulni, akkor a Zwacknak hogyan érheti meg a Fütyülős Bodzás Limonádé www.zwackwebshop.hu/display/index.phtml?op=webshop&op2=termekoldal&category_id=003010
vargabalint_VBA 2010.06.24. 16:32:00
NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.06.24. 16:35:07
lacibor 2010.06.27. 06:38:29
Mcfield194848 2010.07.06. 22:39:58
Aki érti ezt a szakmát tudja, hogy rossz években nem lehet eladni a a gyenge bort, de tárolni sem tudják, mert nincs kapacitás.
Régen a pezsagőgyártás felszívta a gyenge, alig asztali borokat.
Még 1991-ben próbálkoztam a Kiskőrös-Soltvadkert környéki könnyű homoki fehér (rizling) és kék ( kfrankos, merlot) borok nem peszgőalap és szőlőlé eladását szorgalmazni, hiába. Senki nem hitt a dobozolt
Alukompozit FRÖCCS sikerében! Azt mondtát ez olyan mint a dobozos tej. Aztán a Plusz, Penny, Lidl lán behozta az olasz tablettás bort UHT dobozban!
Szerintem óriási üzletet elszartam! Csak nem volt pénzem egy töltősor bérlésére! És egy álló nemesacél kültéri tárolóra, némi gépészetre.
A bor kezelése alig különbözik a palackozáskor szokásos eljárástól (de ezt valószínűen jobban tudják nálam) A másik ötletem ingyen: itt a Dunántúlon, ahol most lakom Egri, Szekszárdi, Lesencetomaji borokat terítenek 1,5-5-10-literes kiszerelésben és fogy mint a cukor.
Jó a magánfogyasztónak és vendéglátósnak is.
Ingyen:
A dobozolt föccsöt nem a vendéglátósóknak kell eladni!
Sőt nekik semmit!
CBA, Penny, Lidl, Metro! -val kell tárgyalni tételarányos szállításról és fontos! legalább 40%
prontfizetés és maradékszámlázás.
Mezősi Ferenc
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.07.10. 14:12:42
:))
Ezt Nóra mondja: 2010.07.19. 10:41:19
És nem értek egyet azzal, hogy a vendéglátósoknak nem kell eladni a dobozolt fröccsöt - én pl a nem annyira színvonalas vendéglátóhelyeken jobban megbíznék egy dobozos varga-fröccsben, mint egy bizonytalan eredetű lőrével helyben készített fröccsben...
Bormutato · http://www.bormutato.hu 2010.08.22. 02:05:33
Bár közgazdász vagyok, nem jogász, de gondoltam, hogy megpróbálom amatőr műkedvelőként kibogozni, hogy a "Jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól" szóló 2003. évi CXXVII. törvény mit is mond, azaz honnan jön ez az adó hátránya a dobozos/üveges fröccsnek, és mi is ez a furcsa "köztes alkoholtermék" elnevezés.
Elnézést az alábbi törvényi idézetért, de csak így lesz érthető, hogy mire is szeretnék kilyukadni. Szóval meg is találtam a fenti tv. 92 § (2)-ben, hogy "habzó köztes alkoholtermék alatt a nem dróttal vagy szalaggal rögzített, nem gomba formájú dugóval lezárt, 20 C-on oldott állapotban jelen lévő, szén-dioxid által előidézett 3 bar vagy annál nagyobb túlnyomású olyan italt kell érteni, amely - a sör, a bor és a pezsgő kivételével - a 2204, 2205 és 2206 vámtarifaszám alá tartozik, amennyiben tényleges alkoholtartalma 1,2 térfogatszázaléknál több, de legfeljebb 22 térfogatszázalék". Ha elfogadjuk, hogy a fröccs valóban ide tartozik, akkor rögtön a következő paragrafus alapján tényleg 221 forint jövedéki adót kellene minden egyes liter után fizetni. Tekintettel arra, hogy a szakértő közönség egy az egyben osztja, hogy ide tartozik a fröccs, és ez okozza az adó problémát, így kicsit bátortalanul folytatom az okfejtést, de azért folytatom, ugyanis szerintem nem ilyen egyértelmű ez a pont.
A vámtarifaszámokat bogarászva valóban arra juthat az ember, hogy a fröccsöt, leginkább a 2206-os vtsz írja le, tehát ez alapján, önmagában vizsgálva ezt az egy törvényi paragrafust, akár egyértelmű is lehetne a kérdés, csakhogy a törvény 79 §-a a bor fogalmát definiálja, azaz tisztázza, hogy éppen a minket szerintem érintő 2206 vtsz alá sorolt fröccs, ezen törvény alkalmazásában "egyéb bor"-nak minősül. Konkrétan azt mondja a törvény 79 § (1/C) pontja, hogy e törvény alkalmazásában "egyéb bor" alatt kell érteni a "2206 vámtarifaszám alá tartozó terméket - a sör kivételével -, amennyiben a tényleges alkoholtartalma 1,2 térfogatszázaléknál több, de legfeljebb 10 térfogatszázalék". Így viszont már nem 221, hanem csak 94 Ft ez a bizonyos adó, ami persze továbbra is logikátlan, mert a boré ugye nulla lenne, de már nem állítanám, hogy önmagában ez a piaci bevezetést ellehetetlenítené.
Így el is értem a kérdésem végére, hogy most akkor miért is "köztes alkoholtermék a fröccs"?
(Ettől függetlenül persze továbbra is furcsa, hogy ha "vizezem" a bort, mert ilyen szempontból nincs különbség, hogy szódát vagy vizet teszek bele, akkor miért kell rá jövedéki adót fizetni, ha egyszer víz nélkül nem kell. Nem beszélve arról az érdekes logikai bukfencről, hogy a bort vizező vendéglátós azzal követ el jövedéki adó csalást, hogy a felvizezett anyag után már kellene adót fizetnie... :-))
Üdv
Zsolt
Utolsó kommentek