Kezdőlap Facebook Honlap Twitter RSS Email

HTML

Utolsó kommentek

Az édes boroké a jövő?

2010.05.05. 09:46 - vargabalint_VBA

A kérdés felvetése mindenképpen jogos, de a téma könnyebb bemutatása érdekében azzal az egyszerűsítéssel élünk, hogy a száraz kategórián kívül minden kategóriát, tehát a félszárazat, félédeset is édesnek tekintjük. Tehetjük ezt azért is, mert Nyugat-Európában Németországon kívül, ahol a lieblich azaz kedves, valójában félédes boroknak nagy hagyománya van, ezek a kategóriák nem, vagy csak alig használatosak. A palackoknak viszonylag kis részére az van írva, hogy édes, kis részére az, hogy száraz, a többségén pedig nincs jelölés.

Sokan nem tudják, hogy az uniós borjog az újvilági borjogokhoz hasonlóan, viszont szemben a régi magyar előírásokkal, nem írja elő kötelezően a borászatoknak, hogy a címkéken szerepeltessék az édességi kategóriát. Ennek értelméről és hasznosságáról egy elzászi francia borász így nyilatkozott: „a fogyasztónak jogában áll, hogy ne tudjon mindent a borról, és szárazborivó öntudattal igya kedvenc édes borát”.

A magyar gyakorlat szerencsére nem ez, bár a szárazborsznobizmus sajnos nálunk is  létezik, a magyar bortermelők többsége egyelőre jól látható módon a főcímkén föltünteti az édességi kategóriát. Ez alapján készültek is különböző, nem reprezentatív statisztikák, amelyek szerint a 0,75 literes kiszerelésű borok mintegy 30 százaléka szárazbor.

Mi lehet az oka a száraz borok visszaszorulásának, az édes borok ilyen nagy arányának a borfogyasztásban? A nyugati pincészetek a klímaváltozásra hivatkoznak. A hivatkozás valószínűleg nem állja meg a helyét, hiszen egyrészt a felmelegedés elmélet maga is kérdéses, másrészt a felmelegedés hívők is azt vallják, hogy egy hosszabb melegedési perióduson belül az utolsó 20 évben egy kisebb lehűlési szakaszban vagyunk. Az elméletektől függetlenül azonban az bizonyos, hogy az évi ingadozásokat kiszűrve megállapítható, hogy a szüreti mustfokok, illetve a borok összalkohol tartalma már néhány évtizede emelkedő tendenciát mutatnak. Ennek az oka azonban valószínűleg a szőlészet fejlődésében és a tömegtermelés csökkenésében, azaz a hektáronkénti terhelés visszafogásában keresendő.

Borfogyasztókból borkóstolókká válunk

Mindazonáltal nem gondolom, hogy piacgazdaságban a változásokat elsősorban a termelési oldal generálná. A fogyasztás jellegének változása a fő felelős a száraz - édes arányok eltolódásáért. Ezelőtt 30 évvel Európa nagy bortermelő nemzeteinél az egy főre jutó borfogyasztás éves mennyisége 120 liter körül alakult. Az utolsó néhány évben pedig már 60 liter alá csökkent. A saját bortermeléssel nem rendelkező országokban ezzel szemben ebben az időszakban jelentősen nőtt a borfogyasztás, és az országok többségében a mai napig is növekedésben van. Úgy tűnik, mintha 35-40 liter/fő/év lenne a centrum, amely felé a két ellentétes folyamat tart. A borfogyasztás globalizációja azonban nem csak a mennyiségekben mutatkozik meg. Nagyapáim daliás generációja még folyadékpótlásként itta a bort illetve fröccsöt, és ugyanazt az Olaszrizlinget itták egész életükben, otthon a sajátjukat, a kocsmában a szomszédét.  Mindig szárazat, és naponta másfél-két litert. Az ilyen típusú, a bortermelő országokra jellemző fogyasztás ma már visszaszorulóban van. Nem isszuk a bort, hanem kóstoljuk, és egyre több félét és egyre több borvidékről, országból és földrészről.

Bővült viszont a borfogyasztók köre. Mint korábban említettük, a nem bortermelő országokban gyorsan emelkedik a fogyasztás, és míg nagymamáim csak ünnepekkor és akkor is csak jelzésszerűen nyúltak a pohárhoz, addig a gyengébbnek mondott nem képviselői ma már a borfogyasztásban is élnek egyenlő jogaikkal. Az alkalmi vagy rendszeres, de kismértékű fogyasztás az édes boroknak kedvez, és ez hosszabb távon befolyásolja a közízlést, a bortermelők pedig alkalmazkodnak az igények változásához.

Az életünk felgyorsult tempója, a motorizáció, az alkohol kiszorulása a munkahelyekről olyan objektív hosszú távú folyamatoknak tűnnek, amin nem tudunk változtatni, illetve nincs közvetlen ráhatásunk. Ezek a tényezők amúgy is kedvezőtlenül hatnak a szárazbor fogyasztásra, nem kellene, hogy ezt a borásztársadalom tovább erősítse. Arra a sokunk által ismert és ellenzett jelenségre gondolok, hogy a száraz borok egyre jobban háttérbe szorulnak a borversenyeken.  

Tarolnak az édes borok a borversenyeken

Múlt héten zajlott a Hungarikum borok és pezsgők IX. Országos versenye, ahol bár többségében száraz borokat indítottunk, mégis két édes borunk nyert aranyérmet. Ebből a késői szüretelésű 2007-es évjáratú Badacsonyi Olaszrizlingünk a verseny legmagasabb pontszámával kapott nagyaranyat. E hónapban fejeződött be a világ egyik legrangosabb borversenye a Vinitaly, ahol 2008-as Kéknyelű édes jégborunk részesült Gran Menzione díjban. Persze ezek az eredmények azt is mutathatnák, hogy nem tudunk jó száraz borokat készíteni. Remélem nem így van, meg aztán voltak már száraz borokkal is jó eredményeink. Mindenesetre, mióta néhány éve saját boraink szereplése alapján felismertük az esélyek egyenlőtlenségét, elemezzük a legrangosabb magyar borverseny, a Vinagora aranyérmes borainak édesség kategóriák szerinte összetételét. A tavalyi versenyen 411 bor indult, ebből 293 száraz kategóriában. 56 aranyérmet osztottak ki, ami az indulók számának 14 százaléka. Ha borfajtánként nézzük ugyanezt az arányt, a száraz vörös és rozé borok 9 százaléka kapott aranyat, a száraz fehérek 7 százaléka, az édes fehéreknek viszont 34 százaléka. Évek óta felhívjuk erre az ellentmondásra a szervezők figyelmét, és ezek az arányok tulajdonképpen már egy kedvező elmozdulást mutatnak, hiszen volt olyan év, amikor nem volt aranyérmes száraz fehér bor. Az idei évben úgy hírlik, az édes boroknak külön kategóriát indítanak, arányos éremszerzési lehetőségekkel. Reméljük megtalálják a megoldást és a többi hazai borverseny is követi majd a jó példát.

Varga Péter

 Fotók: Dávid Botond, Varga Pincészet

92 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vargabor.blog.hu/api/trackback/id/tr581975860

bistyu · http://www.papirparbaj.hu 2010.05.05. 12:12:22

persze, hogy vannak a mieinknél jobb száraz borok. a mi éghajlatunk -sajnos- enyhén savas borokat eredményez. ezzel nincs mit tenni.
viszont az édes bor már régóta az erősségünk, ld. Tokaji.
a száraz borsznobizmus meg talán bormarketing kérdés.

Kenedy1 2010.05.05. 12:25:13

Éljen a magyar bor!

Anselmo 2010.05.05. 12:38:51

Borkedvelő társaságban meg sem merem mondani, hogy az édes borokat szeretem, mert akkor úgy néznek rám, mint egy tömeggyilkosra.

Artie 2010.05.05. 12:39:19

Szárazborsznobizmus? Fú...

Nem is tudtam, hogy szárazborsznob vagyok. Eddig azt hittem, egész egyszerűen utálom az édes ízt, nem bírom, ha valaminek cukoríze van savanyú utóízzel (kávé, tea cukor nélkül, csokiból csak a legalább 70%-os kakaótartalmú, de legalábbis étcsoki pl.).

Miért kell mindig általánosítani?

A magyar borok sajnos meg igencsak ihatatlanok, pont bistyu hozzászólása tartalmazza a lényeget. Én csak a villányi vörös, az etyeki fehér és somlói borokat tudom meginni. Ha sznob lennék ugye, akkor ezekre is fújolnék.

leviathan99 2010.05.05. 12:39:25

Eljen a szaraz magyar bor!!
Nevezzen sznobnak aki akar :)

Külföldi Viktor 2010.05.05. 12:41:05

ostoba írás egy pocsék tömegborok felülpozicionáló borkombináttól.

vargabalint_VBA 2010.05.05. 12:45:30

@Artie:
A cikkben azt írtuk, hogy az a szárazborsznob, aki szárazborivó öntudattal issza kedvenc édes borát, azaz valójában nem szereti a száraz bort csak divatból issza azt.

Az általánosításról:
Aki szerint "A magyar borok sajnos meg igencsak ihatatlanok" erősen általánosít és nehéz vele vitatkozni.

ekkerjoz 2010.05.05. 12:57:53

Felületes post.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.05.05. 13:10:02

@vargabalint_VBA:

az édes borokat mi is szeretjük, de legalább egy fontos dolog hiányzik a posztból

miszerint az, hogy a természetes édes boroké a jövő. meg persze a szárazaké is, de az már más kérdés :)

Lumumba 2010.05.05. 13:26:35

Ekkora barom, általánosító, populista írást! Először is: vörösborban olyan, hogy édes, eleve nonszensz. Ha az, akkor cukrozott. Fehérben vannak nagy cukortartalmú szőlőfajták (muskotály), de a többségüknek hozzáadott cukor nélkül száraznak kell lenniük. Vannak még persze extra különlegességek, mint pl. a késői szüretelésűek, vagy speciális eljárással készültek, mint a Tokaji vagy a jégborok. Amit a hazai polcokon látsz félédes/édes borokat, pezsgőket, azok leginkább a hozzáadott cukortól azok. Tudom, ez is általánosítás, de ami kivétel, az különlegesség, tehát nem a napi fogyasztásba tartozó italok.

Tündianya 2010.05.05. 13:28:56

Főzéshez csak száraz bort használok, de inni csak édeset. Ez év januárjában egész Pestet felkutattam édes borért, mert sehol nem lehetett kapni! Voltunk Lidlben,Sparban,Tescoban, Auchanban, Corában, különböző kis éjjel-nappalikban. Azért nem volt semmi. A Lidlben, meg a Tescoban megkérdeztem, hogy miért nincs, erre közölték velem, hogy felesleges, mert itt fog a nyakukon megrohadni,mert nem fogy. Közöltem velük, hogy nem hiszem el, erre azt mondták, hogy én vagyok hónapok óta az első ember,aki ezért reklamál. S nem fognak rendelni, mert az édes bor már nem divat. Úgy kiakadtam, hogy hihetetlen. Azóta csak a Pennyben veszek borokat. :)

bunkó · http://bunko.blog.hu 2010.05.05. 13:35:00

Persze hogy sört iszik a magyarok többsége, hiszen ha bemegy a bótba, a polcon lévő százból kilencven bor ihatatlan (ártól függetlenül). Ha viszont sört vesz, abban nagyságrendekkel kisebb rizikó.
Szerintem hasonló a jelenség van szárazbor/édesbor fonton is: ha a száraz bornak nincsenek értékei, akkor marad a sav meg a víz. Akkor legalább legyen édes ugyebár emberek.
Megrögzött fanatikus édesbor-ivó barátaimat itatom évek óta ügyesen megválasztott száraz (na jó: félszáraz) borokkal és még nem buktam le.

vasziljevics 2010.05.05. 13:36:52

férfiember nem iszik édes bort

tanninvadász · http://www.csaladivideo.hu 2010.05.05. 13:48:25

számomra a bor kétféle
- száraz
- természetesen édes (aszú, jégbor stb.), amiben maradék cukor van
És még van a cukrozott lőré ... mondjak példát pincészetre?

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.05. 13:50:29

@vasziljevics: férfiemeber nem iszik bort, csak sebalkoholt

vasziljevics 2010.05.05. 13:56:43

@Parmezanidész: nem kevered az oroszokkal?

Petykabá 2010.05.05. 13:59:14

én magam is az édes borokat szerettem, iletve nem szerettem csak a vöröset és csak az édeset, de úgy általában azt sem nagyon. Egyszer valóban sznobizmusból elszopogattam 2-3 deci szárazat, és megértettem, megéreztem, amitől a száraz szerintem valóban jobb, mint az édes. Az édes íz leggyakrabban nekem arra volt jó, hogy egyáltalán megigyam a bort, de amikor megszerettem, akkor már nem akartam, hogy az édes íz zavarjon. Egyébként likőrimádó vagyok, ami állítólag nőies, de borban azóta csak szárazat iszom és néha kicsit cukros gyümölcsösebb ízű borokat. Egyszerűen nekem nem passzol az édes na. Szerintem nem sznobizmus mindenkinél!

Petykabá 2010.05.05. 14:01:00

Ja persze a tokaji édeset szeretem, mint a likőröket... olyan nekem, mint valami borlikőr

(not_just_my)_one_and_only_rule 2010.05.05. 14:08:37

Egyszer valaki elmagyarázhatná nekem, hogy miért is gáz borba cukrot rakni. Valamiféle méreganyag keletkezik olyankor, vagy mi?

Talán ez triviális, de hát nehéz gyerekkorom volt, gumicukorral tömtem magam, meghülyültem, úgyhogy én nem értem.

Persze azon kívül, hogy "...mert az a bor meggyalázása!", meg "...mert az Isten ellen való cselekedet.", vagy "...nem értesz hozzá NÚÚÚÚÚÚB!!!!1111"

Szal van erre valami racionális magyarázat is?

Az "Elveszi az ízét" érv pl. egyszerűen értelmetlen. Nem az "eredeti íz" a lényeg - ezt nem is nagyon lehet értelmezni -, hanem a végső íz, sőt nevezzük ízharmóniának. Ha az cukorral jobb, mint anélkül (valakinek), akkor hol a probléma? Persze ha cukor nélkül jobban ízlik, akkor legyen úgy. De ez nem indokolja a cukor mint hozzávaló használatának "szentségtörés" mivoltát.

Kasya 2010.05.05. 14:16:41

a szárazborsznobizmus sajnos nálunk is létezik...
WTF?
Édesbor fogyasztás növekedése nagyban összefügghet a fiatalok kedvenc italával-Vadászával?

Lumumba 2010.05.05. 14:17:15

@(not_just_my)_one_and_only_rule: Ha estére vagy másnapra úgy érzed, hogy fáj a fejed, kavarog a gyomrod, ne arra fogd, hogy sokat ittál, hanem hogy tablettás vagy cukrozott bort. A természetes szőlőlétől (igazi bortól) soha nem leszel rosszul. Ezzel az erővel lehetne azt is tenni, hogy a társaság elé tesszük a szárazat, és mindenki annyi cukrot kavar bele, amennyit kíván, mintha teát inna. - RÉMÁLOM! Vagy bor, vagy cukros limonádé.

vasziljevics 2010.05.05. 14:19:33

@Kasya: attól még azt is lehetne szárazból csinálni

oliva 2010.05.05. 14:21:38

na végre szakértőket fogtam! SEGÍTSETEK! Nagyon szeretném a félédes bort, esetenként az édest és a szárazat is, de a hatását nagyon nem. Eltunyulok az alkoholtól és erre nekem nincs időm. Létezik -e olyan bor, aminek nincs, vagy csak nagyon kicsi az alkohol tartalma, az íze viszont egészen bor íz???

Lumumba 2010.05.05. 14:25:05

@oliva: Próbáld ki a fröccsöt (de csak szárazból)! Amúgy az ember vagy azért iszik, hogy jobban csússzon az ebéd, ezt lehet olyan mértékkel, hogy szinte meg sem érzed a hatását. Ha meg este el akar ereszteni, akkor meg ép az a cél, hogy eltunyuljon, ellazuljon.

sokadszorra 2010.05.05. 14:25:26

@(not_just_my)_one_and_only_rule: A bor szőlőből készült ital. Pont. Nem szőlőből _és_ cukorból. Mint ahogy a pálinka is magyarországi termőhelyen termett, itt cefrézett gyümölcsből (és semmi egyébből!) lepárlással készült ital. Azaz a gyümölcspárlaton és ivóvizen kívül semmi mást nem tartalmaz.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.05. 14:26:11

Jó lenne rendet tenni a fejekben.

Édes borból kétféle van. Van az édes bor amiben úgy van cukor, hogy természetesen magas cukortartalmú mustból erjedt ki a bor és az erjedés természetes módon egy bizonyos alkoholfoknál megáll és a must cukortartalmának egy része megmarad.

A másik pedig az amikor vagy a mustot édesítik sűrítménnyel olyan szintre, hogy ne tudjon teljesen kierjedni, vagy mesterségesen megállítják az erjedést, hogy alacsony alkoholfokkal maradjon cukor a borban, vagy a kierjedt bort musttal/mustsűrítménnyel felédesítik.

Röviden vannak a természetes édes borok és vannak a csinált édes borok.

Tudni kell különbséget tenni.

sokadszorra 2010.05.05. 14:27:08

@Lumumba: Az sem mindegy, hogy hogyan, mennyi kénnel fogják meg a bort - ha sokkal, akkor bizony másnap még kevéstől is "másnap" jön.

oliva 2010.05.05. 14:34:42

@Lumumba: köszi, nem rossz ötlet. Értem a megjegyzésedet, teljesen logikus is, de én néha úgy desszert gyanánt innék egy kis bort, mert finom az íze (étvágyam és az alvókám teljesen rendben van, nem szorul segítségre:))

Lumumba 2010.05.05. 14:36:51

@BZoltan: Ez így oké, de úgy látom, itt leginkább a napi fogyasztásról van szó. Ha a hétvégi ebéd mellé asztalra kerülő borokról beszélünk (nem különleges alkalmakról, drága ajándékról) akkor az "édes" minősítésű borok többsége cukrozott, mivel a természetes cukorfoktól édes borok más árkategóriát tartalmaznak. Vagy nem jól tudom? Én sem vagyok profi, csak ivója a jó (tiszta) bornak.

sokadszorra 2010.05.05. 14:38:11

@oliva: A desszertborok (Szamorodni, Aszú) jellemzően magas maradék cukortartalommal rendelkeznek, de ez már a mustban is ott lévő, és nem hozzáadott cukor.

oliva 2010.05.05. 14:42:10

@sokadszorra: bocsi, de most a szakértelmed egy abszolút szőkére pazaroltad. Annyi dereng, hogy az aszú szőlőt múmia korában aratják, és a Szamorodniban is van belőle valamennyi, de a maradványcukor, mint olyan az sajnos nekem óhéber...

(not_just_my)_one_and_only_rule 2010.05.05. 14:43:32

@sokadszorra: Tehát nem az a baj, ha a bornak nevezett folyadékba cukrot raknak (és utána megisszák), hanem az, hogy utána is bornak hívják?

Ez így nem éppen racionális, hiszen bornak hívni azt is ugyancsak praktikus, nem igaz?

Varga Péter · http://www.vargabor.hu 2010.05.05. 14:50:24

@AG 2.0: Egyetlen kiegészítéssel egyetértünk, én a száraz boroknál is a „természetes” boroknak adnám a jövőt. Édesíteni csak must-sűrítménnyel lehet és csak olyan bort, amelynek a mustja nem volt javítva. Ha száraz bort készít valaki akkor répacukorral javíthatja (?) a mustot, nem is beszélve a savpótlásról vagy a barrique-olásról. Ezek a törvényes borászati eljárások szerintem nagyobb beavatkozást jelentenek a borok természetes állapotába, mint a mesterséges, musttal vagy aszúval történő édesítés. A borok készítésének jelenlegi törvényes és a jövőben kívánatos módszereinek elemzése meghaladja e műfaj kereteit. Bejegyzésemben csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy az emberek többsége, különösen ha külföldi borokat fogyaszt, nincs tudatában annak, hogy édes bort iszik és hogy a hazai borversenyeken a száraz fehér borok nem, vagy alig kapnak lehetőséget.

nick: 2010.05.05. 14:54:28

valszeg az az egyik oka az édes borok térhódításának - főleg a művieké -, hogy a rossz száraz bort nehezebb meginni, mint a rossz édes bort

ennek az az egyszerű oka, hogy a cukor sokmindent el tud fedni

ha másért nem, ezért mindenképp ciki, ha egy borászat ilyet csinál...

egyébként a száraz bort nem úgy kell megszeretni, hogy issza az ember kötelező jelleggel, hanem hogy keres olyat, amely magas minőségű, és a saját ízlésének is megfelel
szerencsére már idehaza is egyre nagyobb eséllyel találhat mindenki neki megfelelőt

(not_just_my)_one_and_only_rule 2010.05.05. 14:54:50

@Lumumba: Kezdem a második felével. Pont jó a példa - kávéba cukrot keverni nem gáz. Borba cukrot keverni gáz. Ezt értem. De miért? Ezt nem értem. Félreértés ne essék, azt még én is gáznak ÉRZEM - tehát nem racionális igazán az ódzkodás, legfeljebb abból a szempontból, hogy nem szeretem leégetni magam -, de az, hogy valami RÉMÁLOM, kb. annyira racionális érv, mint az hogy valami gáz.

Az első érved érdekesebb. Tehát inkább lesz rosszul az ember a cukrozott bortól. Ez tényleg így van? A tablettás oké, de a cukrozott? Ami engem illet, én nem tapasztaltam különbséget. (Nem kanalas-cukros borról, hanem természetes édes borokról van tapasztalatom, de a társaságban mindenki azt mondta, hogy olyan nincs, tehát cukrozzák.)

De még ha az élettani hatása bizonyos mennyiség fölött kellemetlenebb is, mint a szárazé, nem hiszem, hogy ez indokolná, hogy teljesen elítéljük és lenézzük a puszta létüket.

nick: 2010.05.05. 14:56:52

...műviekének...

nick: 2010.05.05. 14:59:44

@(not_just_my)_one_and_only_rule: azért gáz a cukor (és sztem majdnem uennyire a must sűrítésével vagy mustsűrítmény) hozzáadásával készülő édes bor, mert az nem az

sztem édes bor a természetesen édes bor

a többi max édesített bor lehet - pont ahogy a kávé sem édes kávé, hanem édesített

ha vki azt írná rá a készített édes borára, hogy édesített, részemről rendben lennénk...

fazzoletti 2010.05.05. 15:00:47

Nagyon félreérthető és sértő a cikkben szereplő szárazborsznobizmus jelző. Értem én, hogy nem ezt akartad írni, de sikerült jól megsértened azokat, akik a szárazborokat kedvelik. Mint engem például.
Mert mit tegyek, nem szeretem az édes borokat. És nem a cimke alapján nem szeretem őket, hanem az ízük alapján.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.05. 15:02:37

@Lumumba: De, tökéletesen látod. Ma Magyarországon a legnagyobb mennyiségben eladott félszárar-félédes-édes borok masszív többsége nem nevezhető még jószándékkal sem természetes édes bornak.

sokadszorra 2010.05.05. 15:02:41

@oliva: A mustban van valamennyi cukor. Ebből lesz az erjedés során alkohol. Az erjedés vagy akkor áll le, ha kvázi elfogy a cukor, vagy ha az alkoholtartalom eléri a borélesztő "tűréshatárát", és nem lesz,a mi a többi cukrot alkohollá alakítsa. Ez utóbbi állapotot a bor kénezésével is el lehet érni, mintegy lefogva az erjedést.
A maradék cukor az erjedést követően megmaradó cukortartalma a bornak.
A szamorodni, avagy kis aszú annyiban különbözik az aszútól, hogy ott egybe szüretelik a normál és az aszúsodott (töppedt, nemespenésszel bevont) fürtöket, és úgy készül belőle bor, míg az aszú esetén külön szedett aszúsodott szőlőből és normál mustból, vagy borból indulnak ki.

sapuh 2010.05.05. 15:12:00

@Varga Péter: "a hazai borversenyeken a száraz fehér borok nem, vagy alig kapnak lehetőséget" - azért ezt így nem állítanám, noha tény, hogy most a nagytestű vörösöknek van nagyobb divatja.

A tömegfogyasztás oldaláról: itthon azért fogy még mindig több édes bor, mert a borkultúra sajnos friss dolog Magyarországon. Nem beszélve a tágabb gasztrokultúráról: az iskolai menzák túlnyomó többsége mindent agyonsóz, agyoncukroz (pl. a paradicsomos ételeket, borzalom), a gyerekek rengeteg édességet esznek, mellé jön a cukros üdítő, stb., stb.

Mire valakiből tudatos vásárló lesz Magyarországon, nagy eséllyel cukor- és sófetisisztává válik, és nem az ételek és borok valódi ízét keresi.

Vad.Korte (törölt) 2010.05.05. 15:13:07

A száraz bort szeretem. Tényleg. A tényleg szárazat. Sznob vagyok?

Sárfehér 2010.05.05. 15:13:31

Kedves Varga Bálint!

Meglepetéssel látom a fenti cimkék közt a Csabagyöngyénél a félédes megjelölést. Valamelyik évben kérdésre leírtad az MA-n, hogy a Csabagyöngye 15-ös mustfokkal lett szüretelve, ami az akkori törvényi lehetőségeknek megfelelően 18-as értékre lett növelve cukor hozáadásával. A 15-ös mustfokkal való (korai) szüretet pedig a kellő savszint megtartása indokolta. Namost nyilván évjárat és évjárat közt van különbség, de hogyan is lesz a 15 fokos mustból félédes bor..?

Vad.Korte (törölt) 2010.05.05. 15:16:21

@nick:: A rossz édes bor, émelyít, "szétesik" a bor íz az édestől. A rossz száraz bor úgy nem édes, hogya savanyú. Nem tudom, mi a rosszabb.

sapuh 2010.05.05. 15:17:55

Nem vagyok viszont teljesen pesszimista. Néhány éve már itthon is észrevehető nagyságú az a tudatos borfogyasztó réteg, akiknek a gyerekeik már azt látják otthon, hogy a bor jóval többet tud adni, mint a vodka-fanta.

Húsz éven belül Magyarországon is a száraz bor lesz A bor, az édesek pedig a(z általában drága) különlegességek, ahogy az minden nagy borfogyasztó országban megfigyelhető.

Vad.Korte (törölt) 2010.05.05. 15:18:59

@(not_just_my)_one_and_only_rule: Na, ez az igazi sznobizmus, amit itt leírsz. Mármint akik harákolnak a bor feldúsítása miatt.

vargamate 2010.05.05. 15:19:10

@fazzoletti & @Vad.Korte:
A sznob szó a latin "nem nemes" szónak a rövidített megfelelője, lényege az hogy valaki másnak akar látszani, mint ami. Tehát szárazborsznobnak csak azokat lehet nevezni, akik a száraz bor mellett kardoskodnak, de valójában nem szeretik azt.

(not_just_my)_one_and_only_rule 2010.05.05. 15:19:26

@nick:: Nohát nohát, ugyanezt az érvet hozta fel sokadszorra. (Mármint a kommentelő. De milyen jól kijön! Mert hát tényleg nem először hallom.)

Oké, most tegyük fel, hogy a mellé a leírás mellé, ami a bor készítését taglalja, felveszünk egy újat, ami szintén egy ital készítését tárgyalja, ennek az italnak legyen a neve mondjuk "nűr".

A nűr elkészítése minden szempontból megegyezik a boréval, csak annyi a különbség, hogy lehet bele valamennyi cukrot rakni. Ezzel gondolom senkinek nincs semmi baja.

Most van két szavunk, "bor" és "nűr". De mondjuk szeretnék erre a kettőre egyszerre hivatkozni, úgyhogy adjunk neki egy nevet, ez legyen a "blúr".

Na most, a "nűr" gáz vagy nem gáz? Ha gáz, akkor miért? Ha nem gáz, akkor miért baj, ha megunva a sok hülye elnevezést, úgy döntünk, hogy eltöröljük a bor és nűr elnevezést, marad a blúr. Aztán hagyományőrző okokból a blúrt átkereszteljük "bor"-ra. Vagyis a "bor" jelenti most már a hagyományos értelemben vett "bor"-t és a "nűr"-t is.

Röviden és velősen: ezek csak szavak.

Vad.Korte (törölt) 2010.05.05. 15:19:54

@sapuh: A cikk szerint a tendencia pont az ellenkezője. Mindenki döntse el maga, hogy ez jó hír-e.

(not_just_my)_one_and_only_rule 2010.05.05. 15:23:31

@Vad.Korte: Ez most valami magyarázat akart lenni? Mert akkor nem értem. (Ha nem az volt, akkor gondolom valami minősítés akart lenni mindenféle indoklás nélkül...)

sapuh 2010.05.05. 15:24:33

@Vad.Korte: pontosan.

Hozzátéve, hogy száraz fehérek között is hatalmas különbségek vannak.

Ugyanúgy akadnak nagy savgerincű, férfias, mint könnyű, gyümölcsös, némi édes ízérzetet is hordozó száraz fehérborok.

Nem mindegy, hogy juhfarkot, chardonnay-t vagy rajnai rizlinget iszunk.

sokadszorra 2010.05.05. 15:29:05

@(not_just_my)_one_and_only_rule: Ahogy sört is készítenek kukoricagríz meg komlókivonat felhasználásával, úgy bort is fognak cukrozni-vizezni. De. Ahogy a németeknek az előbbire ott van a reinheitsgebot, nekünk a teljes EU-ra érvényesen ott a "pálinka" elnevezés használatához társuló készítési mód, úgy a bor, pontosabban a szőlőbor is készüljön már abból, aminek nevezik, és ne másból.

sapuh 2010.05.05. 15:29:47

@Vad.Korte: a tendencia egy borverseny eredményeire vonatkozik, amiből azért nem vonnék le túl messzemenő következtetéseket...

De ha már Vinitaly: tudja valaki, az Olaszországban értékesített boroknak hány százaléka édes? Meg lennék lepődve, ha ez az arány túllépné a 10 százalékot.

Vad.Korte (törölt) 2010.05.05. 15:30:55

@(not_just_my)_one_and_only_rule: A cikk a szárazbor sznobizmust emlegette. Szerintem ez olyan formában még durvább, mikor elítélik a bor édesítését. Cukrozni nekem is durva, de mondjuk a saját mustjamég belefér. Szóval az csak afféle hozzászólás volt. Veled értek egyet.

(not_just_my)_one_and_only_rule 2010.05.05. 15:43:27

@sokadszorra: Azzal teljesen egyetértek, hogy ne lehessen valamiként árulni egy terméket, ami nem is az. (Pl. ne lehessen Tiramisuként árulni a növényi eredetű habbal kent piskótatésztát.)

Kérdés, hogy a bor tényleg olyan, hogy nem lehet benne külső forrásból származó cukor? Ha az általánosan elfogadott borkészítés során szigorúan tilos cukrozni, akkor egyetértek, ne cukrozzák a bort. De ha nem, akkor hadd csinálják. (Egyébként én pl. nem tudom, hogy melyik eset áll fenn.)

De most jön a lényeg! Erre mindenki azt mond, amit akar, de úgy hányan tudják pontosan, mit lehet és mit nem borkészítés során - azok közül, akik szerint gáz a bort cukrozni?

Biztos vagyok benne, hogy a legtöbbjüknek fogalma sincs. És ez nem is baj. Az átlagember nem pincemester, hanem fogyasztó. Ha nem ízlik neki a (cukrozott) édes bor, akkor ne igya. De miért gondolja mégis, hogy van alapja annak, hogy megmondja, hogyan készül az "igazi" bor? Ezt nevezem én borsznobságnak, és teljesen megfelel a fent említett definíciónak is.

Sárfehér 2010.05.05. 15:48:35

Azért a szárazbor-sznobizmus máshogy is megjelenik, t.i. hogy valaki nem hajlandó megkóstolni sem édes bort, csak azért, mert az "snassz". Múltkor a reptéren jártam, ahol Dereszla aszúkat lehetett kóstolni, aszúesszenciáig fölfele! Én persze megkóstoltam, hatalmas volt. Jött egy francia, megkérdezte mi az. "Sweet wine?" Ja, akkor nem... Más kérdés, hogy a kóstoltatófiú is kissé tájékozatlan volt, az aszúesszenciát 9-10 puttonyosnak titulálta, gondolván itt a 300 g/l-es cukortartalomra, de persze cukormentes extraktról fogalma nem volt.

vargamate 2010.05.05. 15:54:30

@Sárfehér: Kedves Sárfehér! Remélem az alábbi leírásban minden kérdésedre megtalálod a választ!

Balatonmelléki Csabagyöngye 2009 (félédes):

Borvidék: Dél-Balaton.

Talajtípus: mély rétegű barna erdőtalaj, homokos foltokkal.

Művelésmód: Moser-féle magas kordon.

Tőszám: 2380 tőke/ha.

Terhelés: 70 q/ha.

Szüret időpontja: 2009. 08. 7-8.

Mustfok: 15,2, javítás után 17,2 MMo (javítás Csabagyöngye mustból készült mustsűrítménnyel)

Borászati technológia és érlelés: Kíméletes préselés, a hűtött must tisztítása: derítés, majd színelés. Vákuumdobszűrt Csabagyöngye mustaljat saját sűrítővel sűrítjük kb. 50 C°-on, 0,5 baron. Reduktívan, acélban történt erjesztés 14°-15°C-on, 0 érlelés: erjesztés után a saját mustjával történő édesítés, derítés, hidegkezelés. Steril szűrés után korai palackozás, 2009 09. 02.

Borleírás: Halvány zöld színű, szőlővirág illatú, enyhén muskotályos ízű primőrbor. Gyümölcsös jellegét tovább erősíti az erjesztés alatt képződött gyümölcsaromák és az erjesztésből visszamaradt szénsav.

Alkohol: 9,32 V/V%.

Cukor: 22,0 g/l.

Cukormentes extrakt: 23,6 g/l.

Titr. sav.: 6,1 g/l.

Bruttó kisker. polci ár: 399-599

sapuh 2010.05.05. 15:55:02

@Sárfehér: nem lehet, hogy a francia egyszerűen egyszerűen nem szereti az édes borokat?

Miért sznobság, ha nem akarsz megóstolni valamit, amit nem szeretsz?

Sárfehér 2010.05.05. 16:08:51

@sapuh: Válasszuk külön azt, hogy otthon mit iszom, és azt, hogyha elutazom valahova, akkor a helyi specialitásokat megkóstolom. Vagyis itthon nem veszek recinát, és amit kóstoltam, eddig nem is hatott el a lelkem mélyéig, de ha elmennék Görögországba, biztos megkóstolnám újra.

Itt is ez van: ha a repülőtéren kínálgatják a helyi specialitást, akkor előítélet ide vagy oda, megkóstolom. (Mondjuk, persze lehet, hogy cukorbeteg volt.)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.05. 16:11:15

Szerintem meg az importált olasz mustból és a helyi termelőktől mindenféle minőségi elvárás nélkül összevásárolt szőlőből készült bor házasításából származó olcsó tájboroké a jövő.

nick: 2010.05.05. 16:26:31

@(not_just_my)_one_and_only_rule: hehe :-)
akkor az alma és az ébresztőóra helyett meg hívjuk mindkettőt mondjuk kvartynak :-P

az elnevezéseknél az a jó, ha két különböző dolgot lehetőleg minél kevésbé nevezek azonos néven

t f 1 (törölt) 2010.05.05. 16:29:15

@RAMBO: Azért remélem, hogy nem.

sapuh 2010.05.05. 16:32:53

@RAMBO: minek bele szőlő, mikor ilyen szédítő tempóban fejlődik a vegyipar? :)

Sárfehér 2010.05.05. 16:37:51

@(not_just_my)_one_and_only_rule: Szóval, a szavakban az a jó, hogy jelentésük van. Bár ugye, emlékszünk Clintonra, aki nem hazudott, amikor azt mondta, hogy nem volt szexuális kapcsolata Monikával. Mert a "szexuális kapcsolat" egy másfajta definíciójára gondolt...

A bor az legyen bor, és ne lehessen bármit bornak nevezni.

Sárfehér 2010.05.05. 16:39:48

@sapuh: Hát, amíg ilyenek a szőlő fölvásárlási árak, amilyenek, addig nagyon drága az a cukor/műtrágya keverék...

sapuh 2010.05.05. 16:43:19

@sapuh: a Vinitaly honlapja szerint az édes borok nem hogy divatosabbak nem lettek Olaszországban, de már évek óta egyre csökken ebben a szegmensben a fogyasztás, ellentétben a száraz borokkal:

"Ne è risultato che nel 2009 il consumo di vino bianco fuori casa ha registrato un calo (seppure lieve) e dopo tre anni consecutivi di aumento anche il vino rosso è risultato in flessione; in crescita lo spumante nel quadriennio 2006-2009, mentre il consumo di champagne si è ridotto nel 2009 dopo due anni positivi; il vino dolce, il vino novello e il vino rosato, infine, sono in costante calo".

www.vinitaly.com/about_comunicati.asp?id=4431

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.05. 17:18:41

@Varga Péter: Szerintem erősen kontra-produktív arról elmélkedni, hogy melyik törvényesen engedélyezett technológiai módszer visz messzebb a természetes boroktól.

Véleményem szerint bornak azt a szőlőből erjesztéssel készített italt hívjuk amelynek a must alapanyagához semmit nem ad a termelő és abból semmit el nem vesz. Valamint a kierjedt borba a kénen és az esetleges derítőanyagon kívül mást nem rak és abból természetes ülepítésen és szűréseen túl más módszerrel semmit el nem távolít,

Pont. Szerintem ettől eltérni már csak csűrés-csavarás és a szerecsen mosdatása.

Miért nem vállalja fel egyenesen és őszintén mindenki aki kihasználja a törvény adta lehetőségeket a must és a bor javítására, hogy van egy nagyon-nagyon árérzékeny piaci szegmens amely igényli az édesebb, alacsony alkoholtartalmú, jól iható borokat.

Ezen igényt olyan áron amilyen áron a fogyasztó elvárja mustjavítás és sűrítménnyel édesítés nélkül jelenleg nem lehet kiszolgálni.

Pont. Ahogy nem lehet 300 forintos ár alatt húsból készült virslit venni, ugyanúgy nem lehet természetes technológiával készített palackozott édesbort sem 400-600 forint alatt venni.

A fogyasztói társadalmunk ott tart, hogy a paradicsom már nem paradicsom, a virsli nem virsli, a kenyér nem kenyér a bor pedig nem bort. Aki 400 forintért palackozott bort vesz az nem olcsón vesz bort, hanem borzalmasan drágán veszi meg az illúziót, hogy bort iszik.

Mindenkinek szíve joga olyan bort készíteni és venni amilyen csak akar és amilyent a törvény megenged, de én végtelenül szomorú vagyok, hogy mennyire nem beszélünk egyenesen és őszintén a fogyasztókkal.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.05. 17:24:50

@sapuh: Na, ez az igazi sznobizmus - a berúgást valami nemessé hazudni :)

sapuh 2010.05.05. 17:34:29

@Parmezanidész: ki beszélt berúgásról?

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.05.05. 17:46:18

@sapuh: Mit gondolsz, miért isznak az emberek vodkanarancsot? Vagy bort?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.05. 17:53:12

@Parmezanidész: Te mindig csak azért eszel mert éhes vagy és amikor eszel akkor csak a éhségedet oltod?

sapuh 2010.05.05. 18:07:12

Miért isznak bort? Az ízéért. Meg az illatáért. Azért a komplexitásért, amit semmilyen más élelmiszer nem képes nyújtani.

Elég gyerekes felfogás azt gondolni, hogy a borban az alkohol az egyetlen jó dolog.

Ez kábé olyan, mint azt gondolni, hogy a házasság kizárólagos értelme az állandó szexpartner biztosítása...

De szerintem te is csak vicceltél :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.05. 19:41:17

@Varga Péter: must és bor édesítésére akkor van szükség, ha a termelő nem olyan technológiával termeszti a szőlőt, hogy az beérjen.

Akkor is szükség van erre, ha pl. egy borkombinát szeptember közepén vásárol 14-es cukorfokú rizlinget, mert a technológiájában van olyan szűk keresztmetszet, amelyet csak így lehet áthidalni (elnyújtott szürettel).

Ha az alapanyaggal szemben semmilyen minőségi elvárása nincs a borásznak, mert tudja, hogy sűrítéssel vagy import musttal édesítheti a mustját/borát, akkor felesleges arról polemizálni, hogy más, ugyanezekre az okokra visszavezethető eljárásokkal még kevésbé természetes bor készíthető.

Nevezzük nevén a gyereket! Abban az évben, amikor az időjárás természetes bor készítését is lehetővé tenné, sűrítéssel operálni: PANCSOLÁS.

Homaj 2010.05.06. 09:14:46

Sziasztok

Én mindkettőt megiszom, de az tényleg igaz hogy a jó édes bor drágább. Sajnos nem mindig engedhetem meg magamnak, ebből kifolyólag szárazat szoktam inni. Viszont nem érzem magam sznobnak, de egyetértek a cikkel vannak olyan emberek akik csak azért isznak száraz bort mert az a trendi!.

Üdv

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.06. 09:38:50

@Homaj: Nem az a probléma, hogy mit iszol, mert igya mindenki azt amit szeret és amire pénze van.

A probléma az ha a fogyasztó úgy iszik édes bort, hogy nem tudja, hogy az nem természetes édes bor, hanem ahogy többen is leírtuk egy sűrítményezéssel édesített bor.

Sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a természetes édes borban nem csak a cukortartalom nagyobb mint a száraz borban, hanem minden más is amitől íze, illata, tartalma van a bornak.

Szerintem az átverés pont az, ha egy száraz bort (akár törvényesen) feldoppingolva adnak el édes borként a fogyasztónak

(not_just_my)_one_and_only_rule 2010.05.06. 11:00:06

@nick:: A piros almát meg nevezzük "palmának", a zöldet meg "zalmának". Az olyan ébresztőórát meg, aminek római számos a számlapja, mondjuk rórának.

Ja, jók a nevek, a kérdés, hogy mennyire praktikus külön nevet adni két dolognak.

De most tényleg, az eljárás során lehet cukrozni a bort vagy nem? Ha meg igen, akkor miért is gáz? Mert akkor a nómenklatúrás érvelés teljesen érvényét veszti.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.06. 11:51:18

@(not_just_my)_one_and_only_rule: Igen, a bor édesítésére szőlőmusttal engedélyezett.

Hogy ez gáz-e. Igen, gáz, ahogy a must sűrítménnyel és cukorral való javítása is gáz.

A részletes magyarázat kifejtése messze túlmutat egy bejegyzés adta lehetőségen. Nem mellesleg némileg komikus lenne a vargabor blogon erről értekezni :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.06. 12:15:29

@vargamate: Kedves Máté,

A te tudomásod szerint ez a dokumentum még hatályos: www.fvm.gov.hu/doc/upload/200409/technologia.pdf ?

Ha nem akkor tudnál mutatni egy dokumentumot a hatályos szabályozásról?

vargamate 2010.05.06. 14:03:16

@BZoltan:
Kedves Zoltán,

szerintem elég talpraesett vagy és úgy tűnik időd is van arra, hogy kikeresd a hatályos jogszabályt, ha nem, akkor fordulj a Zugügyvédhez (zugugyved.blog.hu/).

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.06. 14:28:59

@vargamate: Ez eléggé kitérő válasznak tűnik.

Bevallom arra számítottam, hogy a Varga pincészetnél pontosan tudjátok, hogy mik a törvényes keretei a must javításának és a bor édesítésének és milyen jogszabályok hatályosak.

vargamate 2010.05.06. 14:57:50

@BZoltan:
Kedves Zoltán,
mindig is szívesen adtunk szakmai tanácsokat más pincészeteknek. Ha van valami szőlészeti vagy borászati problémátok, amivel nem boldogultok, keress fel minket bátran, szívesen segítünk Nektek is!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.06. 15:27:48

@vargamate: Köszönöm, a kedves ajánlatod.

Én azt kérdeztem, hogy a te tudomásod szerint a minisztérium oldaláról letölthető dokumentum az hatályos avagy azóta változott-e a must javítására és a bor édesítésére vonatkozó szabályozás.

Nehezem tudom elhinni, hogy ti akik a törvényi lehetőségeket a saját bevallásotok szerint is kihasználjátok ne tudnátok pontosan, hogy mi az érvényes és követendő rendszer.

Szakmai tanácsra mustjavítással és édesítéssel kapcsolatban nem jellemzően van szükségünk, mert meglehetősen más szemlélettel termelünk mint ti.

pontmost 2010.05.07. 11:29:38

Számtalanszor láttam, hogy akik édes-szagosfehér és édesvörös hívők voltak, megkostoltak egy koncentrált, szép egyensúlyú de csontszáraz bort, elaléltek tőle. Nem ismerik a szép savakat, a száraz bort szétoxidált aksisavként ismerik. Ha eljutnak oda, hgy megkostolnak egy szép, harmónikus száraz bort, csapásra megváltozik az izlésük. Visszafele pedig ritkán vezet az út, aki ismeri, érti a magas minőségű bort az csak desszertként fogyaszt édes (és természetesen édes) bort.
Az édes íz mindent takar, hacsak nincs egyensúly. Ez jó a tömeges borászatnak. Vélem, hogy érdeke is. És még egy régi bölcsesség: végül is ha százmillió légy szereti a trágyát, akkor biztos az is jó.

2010.05.07. 13:36:13

@vargamate: Ha van valami szőlészeti vagy borászati problémátok, amivel nem boldogultok, keress fel minket bátran, szívesen segítünk Nektek is!

@BZoltan: Szakmai tanácsra mustjavítással és édesítéssel kapcsolatban nem jellemzően van szükségünk, mert meglehetősen más szemlélettel termelünk mint ti.

huhúúú, hát ez kész! :DDDDD
berakom a fórumos aláírásomba mindenki utólagos engedelmével. :)

vargabalint_VBA 2010.05.07. 13:59:23

@BZoltan: Kedves Zoltán, nem nagyon értjük, hogy miért követeled azt, hogy blogunkra jogszabályokat töltsünk fel. Kérlek, olvasd el még egyszer a bejegyzést és ha hozzászólsz maradj a témánál. Ez a post nem az édesítés törvényi szabályozásáról szól (ha nagy az érdeklődés, írunk egy olyat is), hanem a szárazborok megítéléséről a borversenyeken és a borpiacon.

Tudjuk, hogy nem régóta foglalkoztok borászkodással, úgyhogy továbbra is fennáll az ajánlatunk: szólj ha segítségre van szükségetek, állunk rendelkezésetekre.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.07. 20:34:09

@vargabalint_VBA: Kedves Bálint. Nem követelek én semmit. Kértem valamit. Ugyanis a Máté tegnapelőtt délután a csabagyöngyéről azt írta, hogy annak az alapanyaga először két mustfokot javult, majd a kiforrt bort musttal édesítettétek.

Azon dokumentum szerint ami a minisztérium oldalán elérhető a bor édesítésére csak akkor engedélyezett ha a bor készítése során korábban nem alkalmazták a természetes
alkoholtartalom növelésére engedélyezett eljárások egyikét sem.

Feltételezem, hogy a hatályos szabályok szerint dolgoztok és ezért kérdeztem, hogy a ti tudomásotok szerint akkor mi az érvényes szabályzás ha nem az ami a minisztérium oldalán elérhető. Sajnos nem az első eset lenne az hogy a hatóság/kormányzati szervek nem publikálják megfelelően a szabályzást.

Ha tudjátok, hogy ki vagyok és mit csinálok akkor pontosan tudjátok, hogy elég nehezen lenne elképzelhető az, hogy én a ti szakmai segítségetekre szoruljak.
De így is tényleg csak szívből megköszönni tudom és viszonzásul és is örömmel felajánlom a mi segítségünket. Az aranymetszés sorozattal ti is megmutattátok, hogy érdekel benneteket a minőségi bor. Engem sosem érdekelt más és minden tapasztalatom a rendelkezésetekre áll, ha tényleg komolyan gondoljátok ezt a vonalat.

A cikk amúgy nekem nem tetszik, mégpedig azért nem, mert nem tesz különbséget a mesterséges és a természetes édesborok között. A szakma és az értő fogyasztók bizony tesznek különbséget.

Ráadásul szerintem és minden mérvadó szakmabeli szerint az édes borok piaca manapság nagyon nehezített pálya.
A versenyek eredményeit pedig nem érdemes komolyan venni. Az igazán komoly minőséget képviselő termelők sosem vesznek részt azokon a versenyeken amiket a ti boraitok aratnak. A minőségi borok termelői ugyanis nem annak a piaci szegmensnek készítenek bort akik az ilyen versenyek eredményeire mozdulnak.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.05.11. 07:28:00

Sajnálom, hogy itt nem sikerült választ kapnom egy szerintem végtelenül egyszerű kérdésre.

Mivel kíváncsi ember vagyok így tovább keresem a választ.

Hogy az érintettek ne érezzék úgy, hogy a hátuk mögött kutakodok, ide is belinkelem a kérdést amit az index fórumán tettem fel bárkinek aki tudja a választ:
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=100185896&t=9004540

vargabalint_VBA 2010.05.11. 21:16:08

Kedves BZoltán!

Továbbra sem indítunk jogsegélyszolgálatot, ha bortermelő létedre ennyi idő alatt képtelen vagy utánanézni egy szabályozási kérdésnek, javasoljuk, hogy iratkozz be egy jogi vagy borászati iskolába.

Sajnáljuk, hogy vitába keveredtünk Veled, többet ezt nem tesszük mert ez így teljesen parttalan és értelmetlen. E vita során nem reagáltunk pincészetünk tevékenységére tett sértő megjegyzéseidre, hiszen magadat minősítetted vele. Nem reagáltunk arra, hogy a több ezer éves tradíciójú európai borjogot semmibe véve Te, I. BZoltán definiáltad, hogy mi a bor és mi nem az. Az a kijelentésed, hogy egy „igazán komoly termelő” mint például Te, nem vesznek részt borversenyeken, kivágta nálunk a biztosítékot. Csak példaként, néhány „komolytalan” pincészet, amely a bejegyzésben említett bordói, veronai és budapesti borversenyen részt vett és nyert: Eszterbauer, Bodri, St. Andrea, Dúzsi, Vida, Vylyan, Bolyki, Juhász Testvérek, Figula, Thummerer, Bock, Nyakas, Sauska, Konyári ...

Kedves B. Zoltán, bár feltételezed, de nem tudjuk ki vagy. Azt sejtjük, hogy szőlész-borász végzettségű biztos nem vagy és valószínűleg komolyabb szakmai gyakorlaton sem lehettél élvonalbeli pincészetnél. Ha a kommentelés mellett lesz majd egy kevés időd javasoljuk az igen magas színvonalú magyar szőlész-borász képzés valamely intézményét. A tudás nemcsak bölcsebbé, hanem szerényebbé is tehet. Ezt követően pedig kívánjuk Neked hogy készítsd el életed első jó borát, olyan jót, hogy legalább egy helyi borversenyre benevezhesd. Sok sikert kívánunk!

(A bejegyzés mostantól kezdve nem kommentelhető.)
süti beállítások módosítása